VIDEOMÖTE

ATT TÄNKA PÅ VID VIDEOMÖTEN

Ska du ordna en digital sammankomst? Då är det bra att ha en lathund med bra saker att tänka på. Vi har nu samlat punkter som vi upplevt själva är bra att ha med sig som vi hämtat som inspiration från andra med videomöten med mera.

Förberedelser inför mötet

 • Gör ett färdigt schema som du skickar ut tillsammans med mötesinbjudan. Schemat ska förutom det innehåll du ska presentera också ha med pauser så deltagarna kan gå upp och röra på sig.
 • Om du ska sitta hemma och hålla videomötet se då till att du har en plats som blir trevlig i bild. Kanske någon gardin eller draperi bakom i en neutral färg eller en vägg. Det kan också vara trevligt att se en grön växt i bakgrunden fungerar både med riktig och konstgjord.
 • Det är bra att ha kameran i ögonhöjd så att du har dels lätt att titta in i den och att du varken tittar upp på deltagarna (grodperspektiv) eller tittar ner på dem (fågelperspektiv). För bästa kvalitet är det bättre att ha en extern kamera än datorns egna. Om du bara har datorns se då till att höja upp datorn med tillexempel en låda eller en strykbräda.
 • Försök att ha en mjuk belysning på ditt ansikte. Antingen har du en extern ljuskälla som du lyser med snett framifrån och som är högre upp än ditt ansikte. Du kan också nyttja fönsterljus rakt framifrån eller lite från sidan. Det är framför allt viktigt att dina ögon får ljus på sig.
 • Ska du hålla en presentation är det snyggare och ger mer pondus om du står upp. Se till att tänka på din hållning, dra bak axlarna och ta ett djupt andetag. Kom ihåg att le också emellanåt under presentationen det skapar en mer avslappnad stämning. Kom ihåg att det är kameran du ska titta in i, då upplever deltagarna att du pratar direkt till dem.

Gå igenom tekniken

 • Efter att ha genomfört ovanstående steg är det dags att tita igenom tekniken. Be någon kompis eller kollega att testa att vara deltagare så du vet att både bild och ljud fungerar. Saknar du ljud kan det ha att göra med att det inte är ihopkopplat med mötesprogrammet. Då behöver du gå in i datorns inställningar under sekretess och aktivera det för mötesprogrammet:

Gör så här, likt för både PC och Mac:

 1. Öppna Inställningar
 2. Gå till sekretess och klicka på mikrofon.
 3. Se till att inställningen för mikrofonåtkomst för den här enheten är på om inte så aktivera den och om den är på, aktivera den igen.
 4. Stäng sen alla program/fönster/appar och starta om din enhet.
 • När du ändå har en kompis/kollega som deltagare innan testa alla funktioner som att chatta, sätta deltagare i grupprum, muta samt dela skärm.

Så här delar du skärm i teams:

 1. Se till att du innan mötet har uppe det du vill dela på skärmen.
 2. Tryck lilla pilen som pekar uppåt längst upp till höger i fönstret för teams och längst ner på zoom. 
 3. Klicka sen på fönster eller skärm. Skärm visar allt på skärmen. Fönster visar bara ett speciellt fönster.
 
 • Sista steget är att välja om deltagarna ska synas eller inte. Här beror det på hur många som ska vara med samt om du har tänkt använda grupprummen. Visst är det trevligt att kunna se alla det skapar känslan av ett mer fysiskt möte. Har du dessutom lagt in flera korta pauser och rörelse i schemat så kommer de också behålla fokuset och inte göra annat samtidigt som att pilla på mobilen, gå på toaletten, eller gosa med hunden.

Stort lycka till!

Är du kund så kan du registrera dig här för att få tillgång till wellisar att använda under möten och digitala sammankomster.

Onlineträning