Att gå från utbränd till att brinna igen

Johanna Nolsa är VD och en av grundarna till Wellify. För över 15 år sen gick hon in i väggen och det tog flera år innan hon var tillbaka och kunde jobba vanligt igen. I dag brinner hon igen mer än någonsin men för att klara det så har hon lärt sig genom åren att använda verktyg och rutiner för att hantera stress. Här är hennes egna reflektioner och erfarenheter om att kunna brinna igen.

För flera år sen blev jag utbränd som så många andra idag. Ja det var verkligen utbränd, fanns knappt någon glöd kvar. Den lilla glöd som fanns fick jag lära mig att hushålla med tills jag kunde lägga på mer ved och bli brinnande igen. Idag brinner jag men måste dagligen ta till mina verktyg för att hålla mig brinnande.

Vill mer än vad vi kan

Den bittra sanningen jag fick erfara var att det finns inget Quick fix. Det tar tid att bli frisk och att komma tillbaka. Jag är inte bitter över de åren jag kämpade nej istället är jag tacksam, för plötsligt kunde jag bygga upp mig själv som jag verkligen ville vara och jag fick lära mig att acceptera och tycka om mig själv. 

Så låt det ta den tid det tar försöker du söka snabba lösningar ja då kan du hälsa hem för det finns inga quick-fix och sannolikheten är att du fortfarande har stress i dig om du jagar efter dem. Den dagen du accepterar att du är slutkörd och tillåter dig att stirra in i väggen, ja då kan du börja läka.

Tips: Lär dig att hushålla med din energi behåll glöden men vänta med att lägga på ved tills du är redo. Vad väljer du, städa hela huset? Eller helt enkelt bara att gå en promenad?

Minimera intryck

Keep it simpel, håll dig till det enkla och behandla dig och din hjärna som ett barns. När jag fick barn läste jag att upp till en viss ålder ska barn sitta bakvända i vagnen så de ser den som kör d.v.s. föräldern. För att komma ut i stora vida världen kan vara läskigt för ett barn och ser hen inte ett lugnande leende hos sina föräldrar så vet hen inte vad hen ska tro om vad som är farligt och vad som är ofarligt. Dessutom ska alla intrycken bearbetas, sorteras och kategoriseras. Bingo jag tror du börja fatta vart jag vill komma. Japp du som är stressad och utbränd är barnet som ska sitta bakåtvänd i vagnen. Du behöver minimera dina intryck. Självklart måste du få träffa folk, gå på stan, läsa en bok, titta på film, snurra runt på sociala medier, STOOOOOOPP!

Som en julrush på Drottninggatan

Hur många inlägg går du förbi när du scrollar och surfar? Rätt många. Din hjärna ska läsa av om det är något trevligt, otäckt, om det är en snäll ton i texten, om du känner igen symbolerna i bilden, ansikten o.s.v. det är som att gå på Drottninggatan när det är julrush (jag är uppvuxen i Stockholm så jag vet) förstår du nu varför du blir trött fast du bara surfat och i din värld slappat. Kom ihåg! Du behöver behandla din hjärna som ett barns, ska du läsa välj böcker med lite text, ska du titta på film, välj filmer med mindre klipp undvik med andra ord amerikanska actionrullar med snabba klipp, blir lätt som en karusell för hjärnan. Din trötthet beror till största delen på att hjärnan är överhettad men din kropp är starkare än du tror testa! 

Tips: Planera in återhämtning om du ska göra något med mycket intryck som att träffa mycket folk, gå på fest, shoppa med mera. Ibland kan en fest innebära att du behöver vila en vecka. Undvik inte att göra saker utan planera in vad du behöver för att återhämta dig.

Effekten av promenader

Jag såg till att promenera varje dag, ibland blev det bara någon km men ibland kunde det bli en hel mil. Jag gick längs med strandpromenaden i Varberg, när jag blev trött satte jag mig på en klippa och bara glodde ut över havet. När vi sen flyttade ut på landet och till skogen kunde jag sätta mig under en stor ek och baravara. Då visste jag inte vad promenader och att röra på sig kunde ha för effekt på det psykiska välmåendet, idag kan du till och med få recept på fysisk aktivitet.

Tips: Ge dig själv en klapp på axeln för allt du gör för ditt mående, stort som smått. Att bara gå upp ur sängen är också värt en klapp på axeln.

Lev här och nu

Det som hände igår hör till det förflutna, det som ska hända imorgon hör till framtiden. När jag var sjuk hade jag mycket ångest och panikångest, kroppen var spänd som en fiolsträng och redo för att springa. Att vara här och nu är något du behöver träna på. Jag lyssnade mycket på mindfulness, jag var hos en fysioterapeut och tränade på kroppskännedom för att lära mig min kropps signaler hur det känns när en kroppsdel är spänd respektive avslappnad, på så vis kunde jag hindra min ångest innan den sköt iväg.

För 15 år sen fanns inte mycket kunskap kring utmattning och det var lätt att de som fanns runtomkring mig inte förstod. “Ryck upp dig” kommentaren fick mig att se rött. För visst ville jag det mer än någonsin. Alla kommer inte förstå om de själva inte varit där.

Tips: Berätta för de runtomkring dig om ditt tillstånd och vad du klarar och inte klarar, då kommer de få en bättre förståelse för dig. Lyssna på din kropp och våga säg nej. 

Underhåll lite varje dag

Jag hoppas att mina ord kan leda dig i rätt riktning så att du hittar de redskap du behöver för att börja brinna igen. För  kanske är det lite glöd nu men det går att brinna igen så länge du inte häller på tändvätskan direkt utan lägger lite bränsle varje dag för då kommer du fortsätta brinna.

Läs om varför det är bra med rörelsepauser