rörelsepaus

Vad är mikroträning

Mikroträning är korta övningar för kropp och sinne som görs flera gånger dagligen. Det är ett bra sätt att få in mer hälsosamma vanor under dagen och bryta stillasittandet samt ger en skön känsla av att vi har gjort något för oss själva.  På så vis blir det en låg tröskel för att komma i gång och det tar lite tid från annat.

Fördelen med mikroträning

Många tycker att de saknar just tid för att lägga på sin återhämtning i form av längre träningspass. Därför är mikroträning ett alternativ och kan dessutom utföras under arbetstid. Mikroträning kan bestå av styrketräning, pulshöjande rörelser och stretchande balansövningar det viktiga är att variera mellan dem. Både muskler och balans är en färskvara och behöver underhållas och genom att göra det dagligen förbättras möjligheterna att få en hållbar kropp.

Bästa sättet att bryta stillasittande

Vi har alltmer stillasittande vanor både på jobbet och hemma och nu under tiden för pandemin där många jobbar hemifrån har de naturliga pauserna och återhämtningen uteblivit. Trenden säger fortsatt att hemmajobb kommer att fortsätta några dagar i veckan. För att kunna sitta eller stå länge krävs det att vi är vältränade men inte heller då är det bra för vår hälsa att sitta för långa stunder. Det bästa är att bryta stillasittandet var 30 :e minut.

Om vi då lägger in mikroträning emellanåt så har vi inte bara brutit stillasittandet vi har även gett oss själva återhämtning och fyllt på med ”måbrahormoner” som håller oss på gott humör.

Vad tar det i tid?

Mikroträning tar kort tid det kan variera från 1 minut till 10–15 minuter för det som det handlar om är att det inte ska vara en lång uppstart eller kräva energi och stor planering. Du har din kropp att träna med men det går också att använda vikter eller till exempel gummiband.

Tips på mikroträning

Sätt klockan när du vill ta en mikroträningspaus och variera med knäböj, utfallssteg, tåhävningar och skön stretch för nacke och axlar. Passa även på att göra något pulshöjande när du väntar på att kaffet ska bli klart eller använd ditt skrivbord till att göra armhävningar på.

När vädret är skönt så kan du passa på att vara ute och nyttja naturen till din träning. Använd till exempel stora stenar att göra dips på. Spring upp och ner för en backe, gör armhävningar på en parkbänk, sitt i jägarställning mot ett träd eller bara ta två raska promenader under dagen.

Kom ihåg att all rörelse räknas

.För mer inspiration till mikroträning finns vår app med påminnelser och videos på 1 minut.