Optimera arbetet på hemmakontoret

Vi kommer fortsatt ha delvis hemmarbete i framtiden. Enligt en undersökning som TCO gjorde förra året på uppdrag av Novus en studie där det framgår att 9 av 10 vill fortsätta jobba hemma minst en dag i veckan.

Att jobba hemifrån kräver disciplin och struktur och ett gott självledarskap, något som många saknar och inte alla arbetsplatser som bidragit med det heller. Är du en ambitiös person och någon som tycker det är roligt att jobba är det väldigt lätt att jobba för mycket och inte ta pauser vilket kan leda till både utmattning och annan ohälsa.

Här kommer 10 tips på hur du kan optimera ditt hemmajobb så du kan behålla både energi och fokus hela dagen.

  1. Börja med att bestämma dagen innan hur din arbetsdag ska se ut. När börjar du jobba, vilken tid ska du ha lunch och när avslutar du för dagen.
  2. Gör en lista på fredagen redan hur kommande veckas upplägg ser ut. Vad du ska göra under varje dag, uppgifter, möten med mera.
  3. Lägg in regelbundna break där du reser dig eller ändrar från sittande till stående. Har du inget höj och sänkbart skrivbord kan du tex ta en strykbräda eller en kartong på bordet.
  4. Var 30:e minut är det bra att bryta stillasittandet.
  5. Lägg in mikroträning under arbetsdagen. Gör knäböj, utfall, gå upp och ned i en trappa, gör skrivbordsarmhävningar. Att röra sig ökar blodcirkulationen, ger syre till hjärnan och förbättrar förbränningen med mera. Det gör att du kommer att orka koncentrera dig och behålla energin och motivationen.
  6. Lägg in också korta andningsövningar eller mindfulness så du kommer ner i varv och kan stanna i nuet. Stressande tankar finns i framtiden och i dåtiden. Även ett bra sätt att avsluta din arbetsdag på.
  7. Se till att du ha en ordentlig lunchrast och passa på att ta en promenad där du får upp flåset. Genom att komma ut så får du även i dig hormoner som hjälper dig att sova bättre.
  8. När du har videomöte, se till att du antingen står upp, eller smygträna under bordet genom att till exempel snurra dina ben, lyfta låren omväxlande från stolen.
  9. Ge dig själv cred och klappa dig på axeln när du blivit färdig med saker eller när du gjort något du tyckt varit svårt eller utmanande.
  10. Sätt upp peppande lappar där du sitter och jobbar som ”Du är en stjärna”, ”Du är värd det bästa”, ”Bra jobbat”!

Titta mer på vår app med mikroträning för rörelsepauser