Stillasittande

Varför rörlighet

Det räcker inte alltid att bara ställa sig upp ibland, ta en promenad på lunchen eller styrketräna på gymmet. Vi behöver också regelbundet jobba med vår rörlighet för att inte våra leder ska bli stela. Stela leder gör att det skapas spänningar i kroppen som i sin tur leder till smärta. Våra kroppar är byggda för att vara i rörelse och därför behöver vi också ha en bra blodcirkulation för att vår kropp och vårt sinne ska fungera optimalt.


Stela leder och monotont arbete

Många har idag monotona arbeten som till exempel de som sitter mycket vid datorn. Genom att arbeta monotont får inte leder och muskler tillräckligt med variation för att hålla sig flexibla. Onödig smärta kostar kroppen mycket energi och den minskade energin påverkar ork och koncentration och på längre sikt kan det även leda till olika typer av belastningsskador.

Förbättrad andning och mindre stress

För att hålla i gång musklerna och få i gång blodcirkulationen så behöver en som har till exempel ett stillasittande jobb röra på sig regelbundet och stretcha ut kroppen ordentligt. När vi sitter länge så tappar vi vår hållning, vi sjunker ihop vilket innebär att bröstkorgen trycks ihop och det blir svårare för diafragman att jobba vilket leder till en ytligare andning som signalerar stress till hjärnan. För att undvika det så behövs rörelseövningar under dagen som drar bak axlarna så att bröstkorgen öppnas upp. Förutom att jobba med axlarnas rörlighet behöver ryggen också stretchas på olika sätt för att låsa upp spänningar. Framför allt mår ryggen bra av roterande rörelser och bakåtböjningar för den som sitter mycket vid datorn.

Minskad huvudvärk med nackövningar

Nacken är ett annat ställe som många får stelhet i av ett monotont arbete. Att ha ont i nacken kan även ge huvudvärk och besvär i skuldror och rygg. Huvudet på en vuxen person väger ca 4,5-5 kg. Den vikten ska vår nacke och hals bära upp och därför är det av stor vikt att vi har både musklerna och flexibiliteten för det. Genom enkla nack- och huvudrörelser från sida till ida upp och ner går det att undvika både huvudvärk och låsningar i skuldror och rygg.

Att jobba med sin rörlighet kan med andra ord förbättra vårt välmående och gör att vi slipper onödiga kostnader för rehabilitering och vi får mer ork och kan prestera bättre.

Läs mer om mikroträning